fbpx

Skitur skaber sammenhold

Af Gro Holt, Holger Adriansen og Jonas Junker, 

Elever på Ågård Efterskole 23/24

Skikurset er en tur Ågård Efterskole tager på hvert år, og har altid været en begivenhed både personale og elevhold ser meget frem til.

 

 

 

Fællesskab på Pisterne - Mere end Ski

Om vinteren bruger Ågård Efterskole ikke kun tid på at øve opvisning og springe nede i hallen. Det er også en tid, hvor der er mulighed for at skabe varige minder og styrke fællesskabet. 

 

På Ågård Efterskole har man taget denne idé til sig ved at indføre et skikursus som en integreret del af efterskoleåret. For det første er skikurset mere end bare en pause fra skole og lektier. Det er seriøs skiundervisning, hvor man lærer en masse. Hannah Smedemark har aldrig stået på ski før og udtaler: “Jeg er gået fra at kunne ingenting til faktisk at være rimelig god”. 

 

Udover skiundervisning er det oplevelse, hvor eleverne ikke kun lære skiteknikker af de dygtige skilærer, men også teamwork og samarbejde, for det skal der til for at få det til at fungere, når man kører i hold ude på pisterne. Fra første klodsede forsøg på at bremse ned ad bakkerne til flotte sving og måske lidt slalom støtter eleverne hinanden og deler grin, glæde og frustration på vejen. Det skaber et stærkt bånd mellem de unge, der går ud over klasseværelset og styrker det store fællesskab på tværs af interesser og omgangskredse. 

 

Skikurset kan også åbne døren for nye venskaber. Dette mærker både Hannah og Frederik, som er elever på Ågård Efterskole dette år. De fortæller, at de har kunnet mærke at eleverne er blevet rystet sammen, og at de har snakket med folk, de ikke normalt omgås på skolen. Frederik udtaler: “Man er begyndt at snakke med folk, man ikke snakkede med før”. Ude på pisterne er man også tvunget til at hjælpe sine kammerater, og holde den gode stemning høj. Når man samtidig alle har til opgave at komme helskindet ned fra samme piste, opstår der en stemning, hvor man holder hinanden oppe, uanset hvilket niveau man er på.

Ud over Pisterne

At dele sejr og udfordringerne på ski skaber følelse af sammenhold, der gør skikurset til mere end bare en aktivitet – det er en oplevelse, der forener eleverne med hinanden, men også med lærerne. For alle Ågård Efterskoles medarbejdere er inviteret med på skikurset lige fra køkkendamerne til pedellen, hvilket gør at de voksne, der til daglig ikke har lige så meget at gøre med eleverne, som dem der underviser i klassen, får mulighed for at møde eleverne på en ny måde og lærer elevholdet endnu bedre at kende. 

 

Skikurset på Ågård Efterskole er ikke kun sjov og ballade - det kan også i nogle henseender være med til at bygge på nogle færdigheder, der er gode, når eleverne om lidt skal starte på en ungdomsuddannelse. At stå på ski kræver mod, tålmodighed og vedholdenhed. Disse egenskaber er gode at have med sig. At konfrontere de udfordringer, der måtte ramme en i løbet af turen og derefter prøve at overvinde dem giver eleverne en form for selvstændighed, som de kan bringe med sig videre. 

 

Ved at bringe vi unge mennesker ud af vores komfortzoner bidrager skikurset på Ågård Efterskole til ny læring om sig selv. Vi lærer ikke kun tekniske færdigheder, men også vigtigheden af teamwork, venskab og hjælpsomhed. Skituren har givet mulighed for at udforske egne grænser og opdage, hvad man er i stand til. Så når man står på toppen af bakken og ser ud over pisterne, er man klar til at suse ned og gøre, hvad man kan. Sammen.

230116 Skikursus mandag10
230116 Skikursus mandag7

Livet på Ågård

Følg os på de sociale medier

Følg os på de sociale medier