Kom i sundt humør

Køkkenet spiller en stor og vigtig rolle for efterskolelivet

Kosten er indbydende, varieret og med til at skabe glæde i hverdagen. Samtidig er den naturligvis sund og velsmagende, og dækker aktive unges behov for energi og ernæring.

Der serveres 6 måltider om dagen.

Herunder kan du se vores kostpolitik.

KOSTPOLITIK PÅ ÅGÅRD EFTERSKOLE

Køkkenets rolle i det daglige efterskoleliv

Køkkenet spiller en stor og vigtig rolle for efterskolelivet, idet køkken og spisesal er med til at danne ramme om det sociale liv ved de daglige måltider og arrangementer på skolen.  Det er vigtigt, at køkkenet er et sted, hvor eleverne har lyst til at komme og hjælpe til med forskellige arbejdsopgaver.

Eleverne skal have en god spiseoplevelse og vi lægger vægt på et måltidsfællesskab, hvor vi ønsker at skabe en god stemning om indtagelsen af maden og vi lægger vægt på, at maden serveres på en indbydende måde. I spisesalen sørger vi for at skabe en god og hyggelig ramme for måltiderne ved  fx at have blomster på bordene  og i den mørke tid og ved specielle lejligheder også levende lys.

Måltidet har også en dannelsesværdi og det betyder bl.a., at vi fokus på bordskik og spiser med kniv og gaffel og inden den varme mad, synger vi til bords.

Eleverne har faste pladser og ved hvert bord udpeges en bordformand.

Morgenmad og aftensmad serveres som buffet, og den varme mad serveres ved bordene.

Der er mødepligt til de tre hovedmåltider, hvorimod de tre mellemmåltider er frivillige.

Til hovedmåltiderne spiser der  altid voksne med .

Overordnet

Kosten skal være indbydende, varieret og være med til at skabe glæde i hverdagen, og samtidig skal den være sund og velsmagende, så eleverne har lyst til at spise den, således at deres behov for energi og ernæring tilgodeses.

Måltiderne skal indeholde både nye og mere traditionelle retter, så smagshorisonten udvides.

Gennem vores syn på sundhed og ved planlægningen af kosten og dermed valg af råvarer og tilberedelsesmetoder  pejler vi efter  nedenstående  råd og principper:

1. Spis meget frugt og grønt
  2. Spis fisk og fiskepålæg - gerne flere gange om ugen
  3. Spis kartofler, ris eller pasta og fuldkornsbrød - hver dag
  4. Spis groft
  5. Spar på sukkeret - især fra sodavand, slik og kager
  6. Spar på fedtet - især fra mejeriprodukter og kød
  7. Spis varieret og bevar normalvægten
  8. Sluk tørsten i vand
  9. Vær fysisk aktiv - mindst 30 min. om dagen

Kostplanlægningen skal også sikre en fornuftig og hensigtsmæssig indkøbspolitik.

De enkelte måltider

Der serveres 6 måltider mad om dagen:

• Morgenmad
  • Formiddagsforfriskning
  • Middagsmad
  • Eftermiddagsforfriskning
  • Aftensmad
  • Aftenforfriskning

Der er altid et frugt- og grønttilbud.

Vi serverer kun kage i forbindelse med fællesaftener , i weekeender  eller  ved specielle arrangementer.

Elevtjanser - elevinddragelse

Eleverne har på skift en køkkentjans en uge af gangen, hvor de møder ind kl. 6.30 til 8.30 og hjælper ved tilberedning af morgenmad samt andet forefaldende arbejde.

Efter middagsmaden møder de ind kl. 12.45 - 13.30 og hjælper med opvasken og får vejledning til, hvordan se skal organisere aftensmaden, som de selv står for.  Til aftensmaden møder de ind kl. 16.30 - 19.00.

Om fredagen bliver der afholdt en evaluering af elevens indsats og ugens arbejde.

Desuden er der to elever, der søger for afrydning og oprydning af spisesal efter hvert måltid.

Vi er i det daglige lydhøre over for elevernes ønsker og ændringsforslag og i forbindelse med planlægning af lejlighedsweekender  har eleverne muligheden for indtænke maden, som en del af weekendens arrangement.

Køkkenet laver altid madpakker til eleverne, når de er på tur ud af huset.

Individuelle hensyn

Der forsøges at tage individuelle hensyn og køkkenet laver diætkost efter en samtale mellem hjemmet og skolen/køkkenet.