Sådan bor vi

I stedet for at bo på lange gange, bor vi i lejligheder. En tryg base for efterskolelivet og et godt sted at starte fællesskabet.

Du får en værelseskammerat og 7-11 lejlighedskammerater at dele hverdagen med. Året igennem er der dømt fælles tandbørstning, rengøring med højt humør, fri dans inden sengetid, hyggespisning i opholdsstuen, seriøse samtaler på værelset, gakkede grineflip og meget mere.

Lejligheden har sin helt egen kontaktlærer, der har et særligt øje for både den enkeltes og fællesskabets trivsel.

Fredag eftermiddag holder lærer og elever et medborgerskabsmøde, som har fokus på den enkeltes udvikling og det at bo og leve i et forpligtende fællesskab.

Tre gange om året har du en trivselssamtale med din kontaktlærer, som naturligvis også altid er klar til en ekstra samtale, hvis du har brug for det.

Hver lejlighed har desuden til opgave i løbet af skoleåret at arrangere en aktiv weekend for de elever, der ønsker at blive. Og det er der heldigvis altid mange, der har lyst til!

Faciliteter

De fleste lejligheder består af fire tomandsværelser med tilhørende bade- og toiletfaciliteter samt opholdsstue med tekøkken.

Vi har 7 drenge- og 9 pigelejligheder. Fordelt på disse er der 57 tomandsværelser og 5 firemandsværelser.

Eleverne fortæller om lejlighedernes betydning for fællesskabet

Man får ikke bare 7 tætte veninder, men får 7 søstre ved at bo i en lejlighed...
7 søstre som kender en på godt og ondt. Vi omtaler vores lejlighed som vores hjem, et sted vi føler os trygge. Ved at bo i en lejlighed, får du et lille og super tæt fællesskab, som gør man har mere mod på at tage del i det store Ågård fælleskab.
- Malin, elev i Fadeburet 2011/12

Det er som din familie. Man sover sammen, sætter sig ved morgenmadsbordet sammen...
...og kender hinandens rutiner på godt og ondt. Man deler de stunder som ingen andre kommer tæt på. Man græder og griner sammen, og støtter hinanden. Lejligheden er basis for udvikling og fællesskab. Jeg mødes stadig med mine Fruer minimum 1 gang om året.
- Louise, elev i Fruerstuen 05/06

Det at bo i lejligheder gør, at man får en lille familie på skolen...
... som man, om man vil det eller ej, er tættere med end nogen andre. Oftest spiser man morgenmad sammen, man gør rent sammen, man har medborgerskabsmøder sammen, man kæmper om mac-medaljer sammen og man står sammen generelt, når der sker noget på skolen. Og så er der lejlighedsweekenderne.
Når man bor på gange får man måske et større og bredere fællesskab, men i lejligheder får du derimod et lille fællesskab 1000 gange stærkere, uden at miste idéen og følelsen af det store fællesskab på skolen.
Det at skulle arbejde sammen, skulle passe sammen, og skulle klare opgaver/udfordringer så ofte når man er 8-12 mennesker er ikke altid det nemmeste. Derfor er det HER man virkelig lærer at være åben. Man lærer at dele ud af sine meninger, og man lærer at tage imod andres.
I min lejlighed var vi ikke to personer der var ens. Alle kom forskellige steder fra, viften af fritidsinteresser var bred, og stil + social håndtering var virkelig differenceret. Alligevel endte vi med at have det godt sammen. Vi lærte at acceptere hinandens forskelligheder og vi lærte at respektere hinandens holdninger. Vi lærte at åbne op. Vi påvirkede hinanden fordi vi TILLOD at andre skulle have indflydelse på os. Vi har udviklet os - ikke bare som individer - men som led i en maskine. Vi er gået fra at være en møtrik med en bestemt størrelse til at være et  mere alsidigt brugbart værktøj. Vi kan benyttes med mange andre værktøjer, og skal måske engang imellem justeres, men det er okay. Vi ved hvad det vil sige at åbne sig op. Vi ved hvad det vil sige at åbne andre. Vi ved hvad det vil sige at have indflydelse og ansvar. Vi ved hvordan man samarbejder, og vi respekterer, at verden ikke altid går efter vores hoveder.

- Rasmus, elev i Tingstedet 11/12